Radnička komuna LINKS je udruženje građana koje je osnovano oktobra 2013. u Beogradu i čini ga troje ljudi: Svetlana Gavrilović – programska urednica, Vera Ivković – projekt menadžer i Saša Ilić - predsednik udruženja.

 

RK LINKS

links.komuna@gmail.com


 Udruženje ima tri glavne oblasti delovanja:


Promocija alternativne političke kulture

(edukacija mladih, problem sindikalne borbe u Srbiji i regionu, ekoloških pitanja, promocija održivog razvoja društva, razvoja novih perspektiva u Evropskoj uniji, razumevanja demokratije, podsticanje dijaloga i rada na razvoju prevencije konflikata.)
 

Promocija savremene književnosti regiona

(izdavanje Betona International: novina za književnost i društvo na nemačkom jeziku, u saradnji sa udrugom Kurs iz Splita. Ovim projektom se savremeni ex-YU autori promovišu na evropskim književnim festivalima i sajmovima knjiga – Lajpcig, Frankfurt, Berlin, Beč, Budimpešta...)

Tranziciona pravda i izgradnja mira u regionu

(projekti kulturne razmene između Beograda i Prištine, te zajedničko organizovanje Međunarodnog književnog festivala POLIP u Prištini, koordinacija rezidencijalnih programa za pisce, organizovanje radionica, tribina, debata na aktuelne kulturne i političke teme).


U okviru programske delatnosti uključeno je i izdavaštvo. U fokusu LINKS-a je objavljivanje angažovanih književnih tekstova domaćih i stranih autora koji prepoznaju važnost procesa trajne izgradnje mira u postkonfliktnim društvima.


DELATNOST RK LINKS


2014

 

1. Produkcija novine za književnost i društvo Beton International. U martu 2014, u saradnji sa spisateljicom Alidom Bremer i Udrugom Kurs iz Splita, objavljen je prvi broj na nemačkom jeziku kao podlistak berlinskog lista Tageszeitung. Tema je bila stogodišnjica od Prvog svetskog rata a bili su zastupljeni autori sa teritorije bivše Jugoslavije, kao i iz Austrije, Nemačke i Mađarske. Projekat je promovisan na sajmovima knjiga u Leipzigu i Frankfurtu, kao i u Beču, Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Projekat je dobio podršku Evropske mreže za knjigu – Traduki, kao i Ministarstva spoljnih poslova Nemačke. 

2. U maju 2014, RK LINKS je učestvovao u organizaciji i realizovanju jednog od najznačajnijih književnih festivala u regionu, koji pored promocije savremene književnosti ima za cilj i uspostavljanje pomirenja između suseda, te suočavanje sa prošlošću, i rad na kulturi sećanja. Reč je o Međunarodnom književnom festivalu POLIP u Prištini, koji RK LINKS realizuje u saradnji sa prištinskim udruženjem Qendra Multimedia (www.qendra.org), koje vodi kosovski dramski pisac Jeton Neziraj. Na festivalu su učestvovali mladi autori i autorke iz Srbije i sa Kosova, kao i iz regiona, i zemalja koje baštine iskustva značajna za uspostavljanje dijaloga u postkonfliktnim društvima (Nemačka, Austrija, Ukrajina, Grčka, Turska, Kipar, Mađarska, Izrael, Rumunija itd). Projekat je podržala Allianz Kulturstiftung.

3. RK LINKS je u širem programskom okviru Festivala POLIP objavio dve knjige prevoda sa albanskog. Jedno je antologija savremene kosovske drame Let iznad kosovskog pozorišta a drugo je knjiga Kosovo i raspad Jugoslavije, čiji je autor poznati kosovski intelektualac Škeljzena Malićija. U tom smislu, RK LINKS se uključio u mnogo širi srpsko-albanski dijalog.

 

2015

 

1. U martu 2015, u saradnji sa spisateljicom Alidom Bremer i Udrugom Kurs iz Splita, objavljen je Beton International br. 2, čija je tema biti antifašizam u Evropi 70 godina nakon završetka Drugog svetskog rata. Projekat je realizovan u saradnji sa udrugom KURS iz Splita, te Evropskim društvom pisaca - Secession (www.seua.org/secession) i berlinskim Tageszeitungom (www.taz.de). Podrška: Heinrich Boell Stiftung.

2. Realizovan je peti po redu Međunarodni književni festival POLIP u Prištini, u saradnji sa Qendrom Multimedia. Podrška: Allianz Kulturstiftung.

3. U pripremi je knjiga Miroslave Malešević: DIDARA – Životna priča jedne Prizrenke, koja će u prevodu Škeljzena Malićija na albanski izaći kao izdanje Qendre Miltimedije. Takođe, u pripremi je prevod na srpski zbirke priča kosovskog autora Balsora Hodže, koji će izaći u izdanju RK LINKS i MostArta.

4. Održan je ciklus predavanja „O zaboravu“, čija je urednica Svetlana Gavrilović. Projekat je realizovan uz podršku Evropske mreže za knjige – Traduki, kao i Ministarstva za kulturu Republike Srbije.

5. Objavljen je Beton International br. 3 na šesnaest strana kao podlistak novina Frankfurter Rundschau. Ovaj broj je predstavio aktuelnu produkciju nekadašnjih urednika Feral Tribuna, kao i knjigu novinara Borisa Pavelića Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune. Ovaj broj je promovisan u okviru programa Međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu, oktobra 2015.

6. Objavljen je zbornik prevedenih tekstova iz drugog broja Betona Internationala pod naslovom Evropa – Sedamdeset godina nakon Drugog svetskog rata. Knjiga je pod pokroviteljstvom Heinrich Boell Stiftunga kao i Allianz Kulturstiftunga, promovisana u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu.