K-und-K

Ovaj projekat ima za cilj kritičko čitanje produkcije knjiga u onom područiju bivše Jugoslavije koje je još uvek povezano zajedničkim jezikom i kulturom,  kao i skeniranje kulturnih, društvenih i političkih narativa koji se nude javnosti u uslovima permanentnih tenzija, novih verbalnih sukoba i neprestanog podrivanja fragilnih oblika demokratije. Takođe, jedan od važnih ciljeva projekta je uspostavljanje uzajamnog čitanja u regionu i to upravo onih knjiga koje se tiču zajedničke sudbine ovog dela sveta, a koje u uslovima nacionalno i nacionalistički parcelisanog „tržišta“ uopšte ne komuniciraju međusobno.

Projekat se realizuje na sajtu RK LINKS u rubrici K&K (skraćenica od Knjige i Kritika) uz podršku fondacije Rekonstrukcija Ženski fond.

Podjednako važan cilj ovog projekta je osvetljavanje čitave andergraund književne scene u Srbiji, koja funkcioniše izvan javnog polja, koje se može pratiti u medijima. Smatramo da su te knjige važne, vrlo često važnije i aktuelnije od onih čije reklame možemo videti u štampi ili javnom prevozu.

Rezultat bi predstavljao doprinos uspostavnjanju vrednosne hijerarhije na kulturnoj sceni, kritička procena prominentnih dela bez relevantne vrednosti, ukazivanje na postojanje aktivne scene izvan medijskog fokusa kao i demokratizacija kulturne scene koja za sada funkcioniše kao polje interesnih grupa, velikih izdavača, esnafskih udruženja i drugih oblika monopolizacije javne sfere u kulturi.

Elektronski i štampani mediji u Srbiji, u uslovima opšte komercijalizacije, sveli su svoje kulturne rubrike na svoj istorijski minimum. Kritičko čitanje produkcije knjiga kao i književna kritika gotovo da ne postoje u domaćoj štampi. Tekstovi o knjigama pojavljuju se tek sporadično, vrlo često kao marketinški prilozi ili plaćeni oglasi kojima velike izdavačke kuće žele da nametnu svoje proizvode kupcima, ali ne i čitaocima koji su prepušteni usmenim preporukama.

Nova/stara medijska politika učinila je da ovakve knjige nemaju svoju platformu za javno čitanje ili ona postoji sporadično, dok je komercijala i politički podobna literatura svih vrsta preplavila javni diskurs u potpunosti. Možda se takva situacija najbolje može uočiti u situaciji oko Sajma knjiga u Beogradu, koji su napustili mali i nezavisni izdavači odlučivši da oforme alternativni punkt u gradu, kako bi uopšte mogli da stupe u komunikaciju sa svojim čitaocima u vreme sajamskih dana. Ova rubrika je naš doprinos toj borbi.

           

 

Gluvi pas. Opasni dani

Gluvi pas. Opasni dani

Kafkina Alisa

Kafkina Alisa